Stg. Alert

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 2.500 (103%)

De Alert Christmas Challenge

Film het trainen met je hond en steun Stichting Alert

Maak een leuk filmpje van een oefeningen met je hond en stuur dit in, en steun ons met deze Christmas Challenge. We dagen je uit een oefening naar keuze te doen met je hond en het filmpje op te sturen. We kijken naar de uitvoering, diervriendelijkheid en je ontvangt feedback en een certificaat. Je kunt uiterlijk tot 1 februari meedoen. Stuur je filmpje(s) via Wetransfer naar christmaschallenge.alert@gmail.com of via WhatsApp naar 06-27337735

Je kunt kiezen uit verschillende categorieën, zoals neuswerk en dierenartstraining op drie niveaus: beginners, medium en pro. Kies een oefening uit een categorie en een niveau. Je betaalt € 7,50 en stuurt je filmpje in. Je ontvangt een certificaat als we het filmpje hebben goedgekeurd. Hoe hoger je niveau, hoe strenger de beoordeling, dus het is een echte uitdaging! Laat ons weten of het filmpje gepubliceerd mag worden op onze sociale media. Na 3 voltooide challenges kan je een medaille als blijvende herinnering aanvragen tegen de kostprijs.

Voorbeeld filmpjes vind je op de FB Alert Christmas challenge.

Categorie BASIS

Beginners: Zit en af. Laat de hond zitten of liggen. De hond mag vastgehouden worden aan een lijn. Roep de naam van de hond en laat zien dat hij reageert. Het hierkomen laat je zien op 2 meter afstand, de hond mag door iemand anders vast gehouden worden. Laat het op het filmpje drie keer zien. Daarna pak je de hond bij de halsband, lijn aan en loop een rondje van 5 meter aan een slappe lijn. Je mag de hond lokken met voer of een speeltje.

Medium: Laat de hond zitten en liggen, zonder te lokken met voer of een speeltje. Je mag wel belonen . Laat de hond opletten: opkijken naar jou geleider. Laat dit allemaal drie keer zien op het filmpje. Daarna laat je de hond 20 meter meelopen aan een slappe lijn, zonder te lokken.

Pro: Laat de hond zitten en blijven, terwijl je het liedje ‘hoofd, schouders, knie en teen’ doet qua beweging (hardop zingend of in jezelf zingend). Dit duurt minimaal 30 seconden. Laat de hond liggen en blijven, terwijl je een minuut lang huppelt, springt, rekt en strekt. Laat de hond naar je toe komen tussen twee mensen door. Laat dit alles laat je drie keer zien op het filmpje. 40 meter los volgen.

Categorie NEUSWERK

Beginners: laat de hond koekjes die in een handdoek zitten verstopt vinden. En verstop vijf koekjes in huis of tuin, maak het de hond niet te makkelijk of moeilijk. Dit laat je twee keer zien op het filmpje. Het zijn dus 2 verschillende oefeningen die je 2 keer moet laten zien.

Medium: Laat de hond twee keer een speeltje zoeken en vinden. Laat de hond een specifieke geur vinden, bijvoorbeeld van een theezakje of briefgeld. Laat de hond een persoon vinden die uit het zicht verstopt is. Laat dit allemaal twee keer zien op het filmpje. Het zijn dus 3 oefeningen die je 2 keer moet laten zien.

Pro: Verwijzen. Laat de hond kenbaar maken dat hij de geur heeft gevonden, bijvoorbeeld door er bij te gaan liggen, zijn neus er tegen aan te houden of te blaffen. Het moet duidelijk gedrag zijn dat afwijkt van ander gedrag tijdens het zoeken.

De hond zoekt een specifieke geur, terwijl er minimaal twee andere geuren zijn. Bijvoorbeeld een dennenappel in het bos, shag, vanillestokjes. Munt, venkel en rooibosthee. Let op dat je je hond niet naar giftige dingen laat zoeken. Laat de hond daarna een heel klein voorwerp met een specifieke geur vinden. Het zoek gebied moet minimaal 16m2 zijn. Dit kan een stuk tuin, bos, weiland zijn maar ook een muur. Het voorwerp mag niet zichtbaar zijn. Het zijn dus 3 oefeningen.

Categorie DIERENARTSTRAINING

Beginner: Kies 4 van de 6 oefeningen en laat deze zien in het filmpje. We letten op diervriendelijkheid. De hond mag slecht beperkt stress-signalen laten zien zoals niezen, tongelen, gapen, pootje heffen, trillen en oogwit laten zien. De hond ondergaat het rustig, trekt niet terug en stribbelt niet tegen. 

 1. Kap. De hond steekt zelf zijn hoofd door de kap heen, je houdt de kap goed vast en op commando trekt hij zijn hoofd weer uit de kap. Zie het filmpje.
 2. Prik. Je geeft de hond met een pen een prikje op de schouderhoogte. Je kondigt aan wat je gaat doen, geeft het nepprikje en beloont de hond voor het rustig ondergaan. Zie het filmpje.
 3. Plat op de zij liggen. Je mag lokken met voer of een speeltje. Laat de hond minimaal 5 seconden op de zij liggen met de kop op de grond. Beloon de hond. Zie het filmpje.
 4. Voetje laten optillen en vastpakken. Terwijl de hond staat, til je zijn voetje op en raak je dit aan, minimaal 8 seconden. Het mag ook terwijl de hond op de zij ligt. Beloon de hond.
 5. Oortjes kijken. Je vouwt het oortje open en kijkt of er geen viezigheid in de gehoorgang zit. Hierbij houdt de hond het hoofd stil en laat hij dit rustig toe. Beloon de hond. Zie het filmpje.
 6. Ogen kijken. Je bekijkt de binnenkant van het ooglid terwijl de hond stil zit en dit rustig toelaat. Beloon de hond. Zie het filmpje.

Medium: Laat 5 van de beginnersoefeningen zien en kies 2 van de 4 volgende oefeningen:

 1. Feestneus. De hond steekt vrijwillig zijn neus in een bakje, bekertje, muilkorf of iets vergelijkbaars, beloon, en houdt zijn neus al etende hier 5 seconden in.
 2. Tanden kijken. Laat de hond zijn tanden bekijken door zijn lip klein beetje op te tillen, Let op: dit doet al gauw pijn als je de lip te ver optilt. Honden hebben net als mensen een gevoelig bandje tussen bovenlip en tandvlees. Zie het filmpje.
 3. Optillen. Til de hond op een diervriendelijke manier op? Dit kan soms nodig zijn bijv. bij de dierenarts. Alternatief dat ook geaccepteerd word is de hond over een loopplank de auto in laten lopen. Let op stress-signalen.
 4. Borstelen of kammen. Borstel of kam de hond 1 minuut lang op verschillende plekken. Let op dat de borstel of kam niet te hard is en je kunt ook een zachte stoffer gebruiken als je geen borstel hebt voor je hond.

Pro: Laat de 6 beginnersoefeningen zien en kies minimaal 2 van de volgende oefeningen. 

 1. Muilkorf. Doe de muilkorf om en laat de hond minimaal 20 meter lopen met de muilkorf om zonder stress. Als je geen muilkort hebt, kun je een bakje met een touwtje achter de oren vastmaken.
 2. Neusenting. Laat de hond rustig zitten en houdt de snuit vast, terwijl je met een spuitje zonder naald twee druppeltjes water in de neus spuit. Het is niet erg als de hond van het water een keer moet niezen, let op dat je geen grote hoeveelheid water in de neus spuit! Echt maar 2 druppels net zoals bij de kennelhoest neusenting.
 3. In de keel kijken. Laat de hond meewerken als je zijn bek open doet om achter in de keel te kijken. De bek moet minimaal 10 centimeter open zijn.
 4. Nagels knippen. Knip minimaal twee nagels, zonder dat de hond de poot terug trekt, hapt of tegenwerkt. Zie het filmpje.
 5. Tanden poetsen. Zie het filmpje.

Categorie VERRIJKING

Met verrijking maak je het leven van je hond leuker! We letten op originaliteit en diervriendelijkheid. Wees creatief en verzin iets leuks, waarbij de hond verschillende zintuigen gebruikt (gehoor, reuk, tastzin, smaak). Doe ook iets met omgevingsverrijking.

Het kunnen oefeningen en/of spellen zijn.

Beginner: Laat 2 verrijkingsoefeningen zien. Leg praten in het filmpje uit waarom je deze hebt gekozen of schrijf het op.

Medium: Laat 4 verrijkingsoefeningen zien 2 die te maken hebben met zintuigen en 2 omgevings-verrijkingsoefeningen., ook weer met uitleg.

Pro: Laat 6 verrijkingsoefeningen zien, 3 oefeningen die te maken hebben met zintuigen en 3 omgevings-verrijkingsvormen, ook weer met uitleg.

Categorie DE BRAAFSTE HOND BINNEN 

Beginners: Laat de volgende oefeningen twee keer zien in het filmpje:

-de hond 10 seconden op zijn plaats wachten terwijl je 2 meter verderop staat

-de hond op zijn eigen plekje lokken

-de hond iemand die de kamer binnenkomt begroeten zonder op te springen

-de hond laat jou op de stoel/bank iets eten zonder te komen bedelen of blaffen

-de hond op een commando laten zitten vanuit staan of lopen (mag met lokken)

-de hond op een commando vanuit zit laten liggen (mag met lokken)

 

Medium: Laat de volgende oefeningen twee keer zien in het filmpje:

-de hond 10 seconden laten blijven in een kamer terwijl je uit zicht bent of in een andere kamer bent

-de hond op commando naar zijn eigen plek laten gaan, (mand/ kleedje/bench)

-de hond een bezoek die door de voor- of achterdeur komt laten begroeten zonder op te springen

-de hond laten zitten op een commando vanuit lopen of staan zonder te lokken

-de hond vanuit zit laten liggen op een commando zonder te lokken

-de hond blijft af van een bord op tafel met een sneetje brood terwijl je zelf minimaal 2 meter wegloopt. Na 30 seconden loop je naar de hond om hem te belonen.

 

Pro: Laat de volgende oefeningen twee keer zien in het filmpje:

-laat de hond 2 minuten alleen zijn in huis

-de hond op commando naar eigen plek laten gaan terwijl je 30 seconden heen en weer loopt

-de hond op zijn plek laten blijven terwijl er aangebeld of geklopt wordt en je de deur open doet. Na roepen mag hij komen begroeten zonder op te springen

-je eet een hap van een belegde boterham (geen chocola of andere giftige dingen er op!), zet het bord op de tafel en loopt de kamer uit. De hond is los in de kamer en blijf er af

-je laat de hond, telkens op commando, 4 keer van houding veranderen zonder tussendoor te belonen!

 

Categorie DE BRAAFSTE HOND BUITEN

Beginners: Laat de volgende oefeningen twee keer zien in het filmpje:

-de hond 10 meter aan een slappe lijn laten meelopen, je mag belonen maar niet spelend wandelen. Hou niet continu voer voor zijn neus

-laat de hond van een afstand van 5 meter, terwijl hij zit, ligt of staat, naar je toe komen en beloon. Dit mag met een lange lijn

-laat de hond naast je wachten met 4 poten op de grond, terwijl er iemand op je af loopt en een praatje maakt van 30 seconden

 

Medium: Laat de volgende oefeningen twee keer zien in het filmpje:

-laat de hond 100 meter met je meelopen aan een slappe lijn, terwijl er 2 tegemoetkomende mensen passeren binnen 4 meter

-laat de hond op een afstand van 25 meter naar je toe komen terwijl hij los is

laat de hond in een positie naast je wachten met 4 poten op de grond, terwijl er iemand op je af loopt en een praatje maakt van 30 seconden

 

Pro: Laat de volgende oefeningen twee keer zien in het filmpje:

-de hond kan aan een slappe lijn wandelend 100 meter overbruggen, 2 tegemoet komende mensen binnen 4 meter passeren, 1 keer de straat oversteken waarbij hij moet wachten bij de stoep en op commando samen met de baas oversteekt en 2 honden die aan de over kant van de straat wandelen passeren.

-laat de hond op een afstand van 50 meter los naar je toe komen. Laat de hond los komen op een afstand van minimaal 5 meter, terwijl er andere honden in de buurt zijn.

-laat de hond naast je wachten terwijl er iemand met een hond voorbij loopt.

-de hond passeert op maximaal 4 meter afstand tenminste 2 wandelaars, 4 rijdende auto’s en een brommer of fietser die van achteren langs komt.

 

Categorie APPORTEREN

Beginners: De hond haalt 3 verschillende voorwerpen of 1 voorwerp 3 keer op en brengt ze op een afstand van 3 meter. De baas mag eventueel mee rennen maar dan moet de afstand wel afgetekend zijn met een krijtje, pylonen of paaltjes. De hond hoeft ze niet aan te geven. De baas mag de voorwerpen gooien ( 1 voor 1 of allemaal tegelijk, of ze neerleggen op afstand)

 

Medium: De baas gooit 4 verschillende apportvoorwerpen/speeltjes weg op een afstand van minimaal 5 meter, de hond wacht naast de baas( dit mag aangelijnd en beloond worden) daarna haalt de hond ze dan op. De voorwerpen moeten binnen 50 cm van de baas gebracht worden.

 

Pro: De baas gooit 5 verschillende voorwerpen zijnde geen hondenspeelgoed of normale apporteervoorwerpen weg, terwijl de hond netjes blijft wachten. De voorwerpen moeten minimaal van 3 verschillende materialen zijn.

 

Er staan 2 emmers/bakken op 10 meter afstand van elkaar. Bij elke bak liggen 2 voorwerpen. De voorwerpen naast bak A moeten door de hond in bak B gelegd worden en visa versa. De voorwerpen die al in de bak zijn gelegd mogen er niet meer uit gehaald worden! Zodra zo’n voorwerp buiten de rand van de bak komt telt deze niet meer mee.

Een apport over 10 meter waarbij de hond netjes naast zit terwijl de baas gooit. Het voorwerp wordt minstens 10 meter weg gegooid. De baas doet 8 stappen opzij, terwijl de hond blijft zitten. De baas roept zijn hond bij zich, de hond moet 5 seconden wachten voor het commando wordt gegeven om het voorwerp te apporteren.

De hond haalt 5 snacks van gedroogd vlees over een afstand van 4 meter uiteraard zonder verpakking of 5 pistoletjes/bolletjes/ gedroogde boterhammen. Deze moeten in dezelfde staat als dat ze gegooid werden bij de baas aan komen!

Er is een ereprijs voor het bijzonderste apport. Hierbij letten wij op diervriendelijkheid en originaliteit

 

 
Bekijk alle

regionaal pers bericht

03-12-2021 | 16:13 Film het trainen met je hond en steun Stichting Alert uit Wenum  Hondenbaasjes kunnen in december meedoen aan een leuke uitdaging: een filmpje insturen van allerlei trainingsopdrachten met de hond. De gedragsdeskundigen van Stichting Alert, een organisatie voor training en opvang van honden in Wenum-Wiesel, bekijken en beoordelen de filmpjes. De opbrengst van de challenge, die mogelijk wordt gemaakt door Dierenlot, komt ten goede aan HondVeiligNederland, een project van Stichting Alert.   De baasjes ontvangen feedback en een certificaat en desgewenst een medaille tegen extra betaling.   Deelname aan de Christmas Challenge kost 7,50 en Stichting Dierenlot verdubbelt de opbrengst die wordt opgehaald. Op www.stichtingalert.nl  staan de trainingsopdrachten omschreven en kunnen hondenbaasjes zich aanmelden. Er zijn trainingsopdrachten voor beginners en gevorderden en hulphonden. Tegen betaling is een mooi aandenken in de vorm van een medaille verkrijgbaar.  HondVeiligNederland is een landelijk project dat honden en eigenaren helpt bij risicovol gedrag als agressie en bijten. "Vaak zijn wij nog de enige instantie waar wanhopige baasjes terecht kunnen", zegt hondengedragsdeskundige Yvette van Veldhuijsen.  "Na een bijtincident kunnen wij de hond zowel medisch als op gedrag beoordelen en veilige opvang regelen als het te gevaarlijk is om de hond nog in huis te houden. Wij helpen vrijwillig, maar er zijn wel kosten voor vervoer en opvang als dat nodig is. Daarnaast willen we ook preventief werken door aan kinderen les te geven over veilig omgaan met een hond en volwassenen voorlichting en advies te geven over gedrag." Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvette van Veldhuisen van Stichting Alert, tel. 06-27337735. HondVeiligNederland is onderdeel van Stichting Alert.      
Lees meer