Stichting Dierenhulpverlening Woerden

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 3.500 (115%)

Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken bestaat al sinds 1981. Met UITSLUITEND vrijwilligers (circa 280) bieden we hulp aan verschillende dieren in nood. Van honden, katten, konijnen en siervogels bij ons in asiel Reijerscop in Harmelen, tot aan dieren die in de prachtige natuur van onze regio leven.

Dieren die eigenlijk niet in die natuur thuishoren maar er toch wonen, zijn verwilderde katten. Katten die buiten zijn geboren en opgegroeid, of katten die ooit wel een thuis hebben gehad maar al heel lang op straat leven en daardoor niet meer bij mensen thuis kunnen aarden. Een populatie kan bestaan uit een enkele kat, uit 5 of 6 katten maar ook uit 10 of 15 of zelfs 35 katten. Deze grote aantallen zijn meestal te vinden op industrieterreinen of boerderijen.

Elk jaar worden er steeds meer kittens bij ons binnengebracht. In 2020 hebben wij 104 kittens opgevangen, in 2021 waren dat er 144 en tot en met november 2022 zijn dat er al 161. Wij proberen zoveel mogelijk kittens gezond groot te brengen en ter adoptie aan te bieden, maar het aantal adoptieadressen wordt elk jaar kleiner.

Daarom is het castreren en steriliseren van verwilderde katten enorm belangrijk. Alleen hierdoor kunnen wij ervoor zorgen dat de grote jaarlijkse geboortegolven aanzienlijk worden verminderd. Onze gespecialiseerde vrijwilligers monitoren de populaties intensief en zorgen ervoor dat de katten gezond blijven. Zij voeren de katten en houden nauwkeurig bij welke kat gecastreerd, gesteriliseerd of ook gechipt moet worden.

Na het castreren of steriliseren en chippen wordt de kat teruggeplaatst in de populatie, zodat de kat zijn natuurlijke leven gezond en wel kan voortzetten zonder nakomelingen voort te brengen. Doen we dat niet, dan krijgen deze katten elk al gauw 3 nestjes en dus al gauw 18 kittens per jaar. In 4 jaar tijd zouden 2 ongecastreerde en ongesteriliseerde katten een populatie met 20.000 katten kunnen voortbrengen. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme aantallen kittens die bij particulieren thuis worden geboren.

Om ons werk met en voor verwilderde katten uit te kunnen voeren, zijn wij afhankelijk van vrijwilligers én donaties.

Dus. Help jij mee?

Hoe?
Steun ons met een donatie via onderstaande donatieknop of doneer voor onze kittenkalender. Deze kalender is volledig door onze vrijwilligers gemaakt. Ook de modellen zijn vrijwilligers. De kalender kan online en in ons asiel gekocht worden.